Daca planuiti sa va transformati viziunea in realitate, cel mai bun mod de a evita provocarile si problemele este un plan de actiune solid. Am subliniat in cele ce urmeaza 6 pasi care explica cum sa scrieti un plan de actiune. Odata ce va familiarizati cu acestia, puteti utiliza exemplele de mai jos pentru a incepe imediat planificarea.
Ce este un plan de actiune?
Un plan de actiune este o lista de verificare pentru pasii sau sarcinile pe care trebuie sa le finalizati pentru a atinge obiectivele pe care le-ati stabilit. Este o parte esentiala a procesului de planificare strategica si ajuta la imbunatatirea planificarii muncii in echipa. Poate fi folosit de asemenea pentru a pregati o strategie pentru a atinge obiectivele personale.
Componentele unui plan de actiune includ:
O descriere bine definita a scopului de atins
Sarcini/pasi care trebuie indepliniti pentru a atinge obiectivul
Oameni care se vor ocupa de indeplinirea fiecarei sarcini
Cand vor fi finalizate aceste sarcini (termene limita si etape)
Resurse necesare pentru a finaliza sarcinile
Masuri de evaluare a progresului
Ceea ce este grozav in a avea totul listat intr-o singura locatie este ca faciliteaza urmarirea progresului si planificarea eficienta a lucrurilor. Pe masura ce organizatia dvs. creste si circumstantele inconjuratoare se schimba, va trebui sa revizuiti si sa faceti ajustari pentru a satisface cele mai recente nevoi.
De ce aveti nevoie de un plan de actiune?
Uneori, companiile nu dedica destul timp dezvoltarii unui plan inainte de o initiativa, ceea ce, in cele mai multe cazuri, duce la esec. Planificarea ajuta la pregatire pentru obstacolele care urmeaza si va mentine drumul cel bun. Un plan de actiune eficient, va creste productivitatea si va mentine concentrarea.
Iata cateva beneficii ale unui plan de actiune pe care ar trebui sa le cunoasteti:
Ofera o directive clara. Un plan expune exact ce pasi trebuie urmati si cand ar trebui finalizati, asadar veti sti exact ce trebuie sa faceti.
A avea obiectivele scrise si planificate in pasi va ofera un motiv pentru a ramane motivat si angajat pe tot parcursul proiectului.
Cu un plan de actiune, va puteti urmari progresul catre obiectivul dvs.
Cum se scrie un plan de actiune?
Din punct de vedere al aspectului, crearea unui plan de actiune pare destul de usoara. Dar exista cativa pasi importanti pe care trebuie sa ii urmati cu prudenta pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iata cum sa scrieti un plan de actiune explicat in 6 pasi simpli.
Pasul 1: Definiti obiectivul final
Daca nu va este clar ce vreti sa faceti si ce vreti sa obtineti, va pregatiti pentru esec. Incepeti prin a defini unde sunteti si unde vreti sa ajungeti. Analizati situatia si explorati posibilele solutii inainte de a le prioritiza. Apoi notati obiectivul. Inainte de a trece la pasul urmator, derulati obiectivul prin criteriile SMART. Sau, cu alte cuvinte, asigurati-va ca este:
Specific – bine definit si clar
Masurabil – includeti indicatori masurabili pentru a urmari progresul
Accesibil – realist ai realizabil in limitele resurselor
Relevant – aliniati-va cu celelalte obiective
La timp – are o data de incheiere
Utilizati aceasta foaie de lucru pentru obiective SMART pentru a simplifica acest process.
Pasul 2: Enumerati pasii care trebuie urmati
Scopul este clar. Asigurati-va ca fiecare sarcina este clar definita si este realizabila. Daca intalniti sarcini mai mari si mai complexe, impartiti-le in altele mai mici, care sunt mai usor de executat si gestionat.
Pasul 3: Prioritizati sarcinile si adaugati termene limita
Este timpul sa reorganizati lista prin prioritizarea sarcinilor. Unii pasi, poate fi necesar sa fie prioritizati, deoarece pot bloca alti sub-pasi. Adaugati termene limita si asigurati-va ca sunt realiste.
Pasul 4: Setati etape
Etapele pot fi considerate mini-obiective care conduc la obiectivul principal. Avantajul adaugarii de repere este ca ofera o motivatie in plus, chiar daca data finala este departe.
Pasul 5: Identificati resursele necesare
Este esential sa va asigurati ca aveti toate resursele necesare la indemana pentru a finaliza sarcinile. Si daca nu sunt disponibile in prezent, trebuie mai intai sa faceti un plan pentru a le achizitiona.
Pasul 6: Monitorizati, evaluati si actualizati
Alocati ceva timp pentru a evalua progresul pe care l-ati facut cu echipa dvs. Apoi actualizati planul de actiune in consecinta.
De la un simplu angajat individual dintr-o organizatie pana la departamente mai mari, toti pot folosi planuri de actiune pentru a-si indrepta drumul catre atingerea obiectivelor.